čtvrtek 17. května 2018

Harry Potter a Kámen mudrců - J. K. Rowling

Nadčasové čtení, které Vás vtáhne do světa kouzel

Jak jistě mnoho z Vás ví, k 20. výročí Harryho Pottera se nakladatelství Albatros rozhodlo vydat reedici k této úžasné sérii knih.
V dnešním článku se budeme věnovat prvnímu dílu.



Informace o knize

  • název: Harry Potter a Kámen mudrců
  • originální název: Harry Potter and the Philosopher's Stone
  • série: Harry Potter #1
  • autor: J. K. Rowling
  • žánr: fantasy, román, pro děti a mládež
  • nakladatelství: Albatros 
  • počet stran: 334
  • rok vydání: květen 2017 (první vydání 1997)

O knize

Určitě každý z Vás zachytil aspoň něco málo z příběhu chlapce z přístěnku pod schody ze Zobí ulice. Vše začíná, když je Harrymu Potterovi asi rok. Do domu, kde bydlel se svými rodiči Jamesem a Lily vtrhl ten, jehož jméno nesmíme vyslovit, zlý černokněžník Voldemort. Zabil jeho rodiče a pokusil se zabít i Harryho samotného. Díky lásce jeho matky se mu to nepovedlo a jediné, co mu po útoku zůstalo, je jizva na čele v podobě blesku. 

Deset dlouhých let trpěl a přežíval v přístěnku pod schody v domě číslo 4 v Zobí ulici u svého strýce, tety, sestry své matky, a bratránka, kteří mu dávali jasně najevo, že mezi ně prostě nepatří.

"Dursleyovi měli všecko, co si přáli, přesto však měli i své tajemství a ze všeho nejvíc se báli, aby ho někdo neodhalil. Měli strach, že by to snad vůbec nepřežili, kdyby se někdo dozvěděl o Potterových."
Když se kolem Harryho začaly dít zvláštní magické věci, Dursleyovi se raději sbalili a uklidnili sebe i Harryho na samý okraj světa. I přesto je magický svět dohnal.

"A tu ho máme, Harryho!" řekl obr.
 Nakonec se k němu dopis přece jen dostal a mohlo začít úžasné dobrodružství, ze kterého se mohou těšit nejen čtenáři, ale i fanoušci filmu. 

Spolu s již zmiňovaným obrem, který se mu představí jako Hagrid, nakoupí všechny potřebné věci, včetně jeho soví kamarádky Hedviky. Již na nástupišti na nádraží King's Cross v Londýně se setkává s rodinou Weasleyových, které si oblíbíte už od jejich prvního vstupu do děje. Nastoupí do vlaku na nástupišti 9 a 3/4 a Harry opouští svůj obyčejný trpěný život, ve kterém setrvával dlouhých 11 let, a jede vstříc novému, prostoupenému magií a kouzlem.

Již během prvního roku se seznámí s Ronem a Hermionou a s těmi tvoří nerozlučnou trojku prakticky až do poslední chvíle na škole.

Recenze

Již když jsem zakládala tento blog, tak mi bylo jasné, jaká kniha bude ta moje první příspěvková. Moje srdcová záležitost.

Celý tento fantastický svět mi připadá neuvěřitelný a vlastně si říkám, jak je možné, že jsem já ve svých jedenácti letech nedostala svůj dopis. O tomhle světě mám načtené a nasledované všechny knihy i filmy snad milionkrát. Když jsem slyšela, že Albatros vydává reedici s tak krásnými obálkami, hned jsem věděla, že ji musím mít.

Musím také zmínit bohužel velkou osekanost filmu a určité rozdílnosti. Například ve filmu vidíme tetu Petunii jako brunetu, ovšem v knize je to blondýnka. Takových rozdílů je tam více. Také nějaké odbočky od děje, které hlavní děj a celý dojem z knihy dokreslují bohužel chybí. 

Na závěr bych chtěla dodat, že kdo nečetl Harryho Pottera jako by nežil. 

Hodnocení

10/10

Anotace

Až do svých jedenáctých narozenin si o sobě tento hrdina myslel, že je jen obyčejný chlapec. Pak ale dostal soví poštou dopis, kterým byl zván ke studiu na prestižní soukromé Škole čar a kozel v Bradavicích, a jeho život se rázem změnil. Leccos se dozvídá o minulosti svých zemřelých rodičů, získá pár dobrých kamarádů, naučí se mistrovsky hrát famfrpál a podstoupí souboj se zloduchem Voldemortem...





Žádné komentáře:

Okomentovat

Vraždící děti - Cliff Linedecker

  Že vraždí jen dospělí? To byste se divili! Hello mí drazí knihomolové!  ♥ Nedávno mi kamarádka půjčila tuhle knížku, páč se celkově zajímá...